Welke soorten massages bestaan er?

Welke soorten massages bestaan er?

Massages als dagelijks ritueel

Geniet jij ook zo van massages?  Massage bestaat al heel lang en maakt in sommige culturen deel uit van een dagelijks ritueel.  Denken we aan de shantala babymassage.  Deze komt oorspronkelijk uit India en daar beschouwt men het als een deel van het dagelijks verzorgingsritueel.  Er bestaan heel veel soorten massages en het is niet makkelijk om er 1 te kiezen.  In deze blog willen we een overzicht geven van een aantal veel voorkomende massages.  Daarnaast willen we ook een antwoord geven op bijkomende vragen zoals hoe je massage kan leren, wanneer je een massage na bevalling kan doen, waar je massageolie kan kopen en waarom je een relaxatiemassage zou laten doen?

Oosterse of westerse massage?

In het oosten bestaat massage al veel langer dan in het westen.  Het wordt er gebruikt om klachten zoals slecht werkende darmen, hoofdpijn of vastzittende schouders op te lossen.  Men gaat niet direct naar een pilletje grijpen zoals bij ons in het westen maar kijken naar welke meridianen of energiebanen (die gelinkt zijn aan onze organen) er vastzitten.  Men gebruikt dan handpalmen en vingerdruk om bepaalde acupunctuurpunten (punten op deze meridianen) los te maken.  Dit wordt acupressuur genoemd.  Ook reiki (waarbij men met handoplegging werkt) en thaise massage (waarbij men met stretchings werkt) zijn oosterse massages. In het algemeen gaan de relaxatiemassages uit het oosten gericht zijn op balans op fysiek, mentaal en emotioneel vlak.  Deze massagetechnieken worden meer en meer gezien als een welkome aanvulling op onze westerse geneeskunde.   

In het westen is de oorsprong van massage veel recenter.  Over het algemeen wordt de zweedse massage gezien als de eerste westerse massage.  De masseur zal vooral kiezen voor strijkingen en knedingen waarbij de massagetechnieken het lichaam zullen ontspannen, afvalstoffen afvoeren en de bloedsomloop zullen stimuleren. Het effect en de gebruikte technieken zijn dus helemaal anders dan bij de oosterse massage.

Soorten massages

 • Zweedse massage

Deze massage is de klassieker onder de westerse relaxatiemassages.  Typische knedingen, strijkingen en klopbewegingen wisselen elkaar af.  Deze massage wordt toegepast op de blote huid, met massageolie, vaak met een geurtje bij zoals lavendel of eucalyptus.  De massage zorgt voor minder spierpijn, gewrichtspijn, stress en vermoeidheid en menstruatiepijn.  De doorbloeding wordt uitgebreid gestimuleerd.   

 • Thaise massage

Deze massage wordt over de kledij heen gegeven en is een combinatie van rustige opeenvolgende bewegingen, acupressuur, reflexologie en stretching.  Er wordt geen olie gebruikt.  Het is een zeer effectieve massage tegen lagerugpijn, fybromyalgie, migraine, gewrichtspijn, frozen shoulder, stress en vermoeidheid. 

 • Shiatsu

Shiatsu is een onderdeel van de traditionele chinese geneeskunde.  Net als reflexologie maakt het gebruik van drukpunttechnieken.  Deze massage betekent letterlijk vingerdruk en wordt over de kledij heen uitgevoerd.  Op de energiebanen of meridianen liggen verschillende drukpunten en het zijn deze punten die gemasseerd worden door gebruik te maken van vingerdruk.  Het doel is om de vitale stroom van energie in het lichaam te stimuleren waardoor het zelfhelend vermogen aangesproken wordt.   

 • Reiki

Reiki staat voor levensenergie.  Het is een eeuwenoude healing methode die vanuit Japan bekend geworden is over de hele wereld.  Voordat je reiki kan geven , krijg je één of meerdere inwijdingen.  Via handoplegging gaat de reiki healer over de kledij heen ontspanning brengen, energiepunten stimuleren en chakra’s (energie centra) deblokkeren.  Het is een ideale massage voor wie niet graag uit de kleren gaat en houdt van spiritualiteit.  Ook mensen met CVS en fybromyalgie zijn echt gebaat bij deze massage.  Het is ideaal als je op zoek bent naar fysieke en emotionele bevrijding. Naar de pagina over onze reiki massage doe je hier.

 • Hotstone massage

Bij een hotstone massage wordt er gemasseerd met warme , afgeronde basaltstenen.  Door de warmte van de stenen ontspannen de spieren en ontstaat er een echte relaxatiemassage.  Het gewicht en de druk van de stenen zorgt voor een stretchend effect.  Deze massage is niet geschikt als je last hebt van psoriasis of een andere huidziekte, wonden of als je een zeer gevoelige of dunne huid hebt. 

 • Balinese massage

Deze massage is een combinatie van massagetechnieken uit de zweedse massage, acupressuur, reflexologie en aromatherapie.  Ze is ontstaan uit de traditionele vorm van indonesische massage en heeft op Bali een typisch eigen karakter gekregen.  Er wordt vaak met kokosolie gewerkt.  De massage is ideaal om pijn in gewrichten en spieren te verminderen, stress en spanningen te verlichten, sportblessures te behandelen en slaap en ademhalingsproblemen te verminderen. In ons reis rond de wereld arrangement zit een deel balinese massage verwerkt. Via deze knop ga je naar de juiste pagina voor meer uitleg.

 • Edelsteen massage

Bij deze massage wordt gebruik gemaakt van verschillende edelstenen die elk hun eigen werking hebben.  Dankzij de helende werking van de edelstenen worden lichaam en geest geharmoniseerd met positieve levensenergie. De edelstenen geven tijdens de massage hun unieke trillingen en mineralen af. De blokkades worden hiermee opgeheven en het lichaam krijgt een energetische stimulans doordat de afvalstoffen uit het lichaam worden verdreven.

 • Tantra massage

Als men spreekt over tantra massage heeft dit vaak een erotische bijklank.  Nochtans is dit helemaal niet wat het werkelijk inhoudt als je naar iemand gaat die een tantra massage geeft op de traditionele manier.  Deze massage komt oorspronkelijk ook uit het oosten en is bedoeld om je mannelijke en vrouwelijke energie in balans te brengen.  Tijdens de massage wordt je lichaam beschouwd als 1 groot geheel waarbij met zachte bewegingen alle lichaamsdelen gestimuleerd worden.  De bedoeling is dat je lichaamsbewustzijn groeit.  Je krijgt een betere connectie met jezelf.  En met je partner als jullie deze massage aan elkaar geven. 

 • Kindermassage

Bij kindermassage gaat het minder over het manipuleren van spieren en meer over het leren omgaan van het kind met positieve aanraking, veiligheid en ontspanning bieden en het stimuleren van de huid. Het kind wordt zich bewuster van zijn eigen lichaam en voelt zich daardoor ook beter in zijn / haar vel.  Bij kindermassage kan je werken met olie op de blote huid.  Een andere vorm is over de kledij heen aan de hand van bijvoorbeeld kindermassage verhalen.  Hier schreven we een aparte blog over.  Deze vind je via deze link. 

 • Zwangerschapsmassage

Bij een zwangerschapsmassage wordt er extra gelet op de houding van de zwangere vrouw tijdens het masseren. Bepaalde punten worden niet gemasseerd.  Andere zones (zoals de benen en het bekken), krijgen vaak extra aandacht.  Zo wordt vochtophoping, spanning, slecht slapen, lage rugpijn verholpen.  Tijdens een zwangerschapsmassage verbetert je bloedcirculatie en wordt je lymfestelsel gestimuleerd. Dat zorgt ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen sneller naar je baby gevoerd worden en afvalstoffen van je baby weggevoerd worden. Via deze link vind je info over onze zwangerschapsmassage en via deze link over ons zwangerschapsarrangement.

 • Klankmassage

Bij een klankmassage wordt gebruik gemaakt van klankschalen die op het lichaam geplaatst worden en in trilling gebracht worden.  De klank zelf is heerlijk rustgevend en de trillingen dringen tot diep in het lichaam door.  De massage is ontwikkeld door Peter Hess vanuit zijn ervaringen in Nepal en Tibet, vanwaar de meeste klankschalen komen.  De meeste voordelen van deze massage zijn gerelateerd aan ontspanning: rust in lichaam en geest, meer balans, loslaten van angsten, loslaten van spanningen, betere slaap, betere concentratie en meer energie.  In ons reis rond de wereld arrangement zit een deel klankmassage. Klik hier voor meer info.

 • Lymfedrainage massage

Een lymfedrainage massage is erop gericht om de lymfe in het lichaam te stimuleren waardoor afvalstoffen makkelijker afgevoerd kunnen worden.  Ook vochtophopingen verminderen ermee en de doorbloeding verbetert.  De massage werd ontwikkeld in de jaren 30 van de vorige eeuw door Vodder.  Na WO2 werden er verschillende soldaten mee behandeld die vochtophopingen en gezwollen lymfeklieren hadden. 

 • Chakra massage

Bij een chakra massage worden de 7 hoofdcentra / chakra’s van het lichaam gestimuleerd waardoor er een goede energiedoorstroming ontstaat.  De energie wordt gestimuleerd door intentie, aanraking en de juiste klanken.  De chakra’s worden met elkaar verbonden en in evenwicht gebracht waardoor het lichaam in harmonie komt.  Het doel is om innerlijke rust te bevorderen , zowel in je energetisch systeem als op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Klik hier voor meer info over onze chakra massage.

Waarom je laten masseren?

Je regelmatig laten masseren heeft tal van voordelen.  Hieronder som ik er enkele op.  De lijst is zeker niet volledig. 

 • Goed voor je immuniteit
 • Betere doorbloeding
 • Betere afvoer van afvalstoffen
 • Beter slapen
 • Meer ontspanning
 • Minder stress
 • Meer aanmaak van gelukshormonen
 • Gespannen spieren worden terug losser
 • Goed bij gewrichtspijn
 • Je zit beter in je vel
 • Betere ademhaling
 • Verhoogde concentratie
 • Betere energiedoorstroming
 • Algemene gezondheid verbetert
 • Blokkades verminderen

Goede massageolie: wat en waar kopen?

Over het algemeen raad ik aan een natuurlijke olie te gebruiken zonder teveel synthetische stoffen erin.  Een biologische amandelolie is bijvoorbeeld zeer goed voor je huid en je kan er lang mee masseren.  De prijs valt ook heel goed mee.  Een wat duurdere olie is jojobaolie.  Deze is minder vettig maar heeft extra goede eigenschappen tegen huidveroudering en wordt dan ook vaak gebruikt voor het gelaat.  Andere olieën waar je mee kan masseren zijn macadamiaolie, abrikozenpitolie, arganolie, druivenpitolie, …. Met deze oliën heb ik zelf minder ervaring. 

De bovenstaande massageoliën worden vooral gebruikt al neutrale basisolie.  Aan deze massageolie kan je een geur toevoegen.  Het meeste worden daar etherische oliën aan toegevoegd.  Deze hoog geconcentreerde oliën hebben een sterke geur en therapeutische werking.  Het is belangrijk om je bij de aanschaf goed te laten adviseren.  Wij hebben enkele kant en klare massageoliën die van een heel goede kwaliteit zijn en die je kan vinden via deze link

Hoe kan je leren masseren?

Er bestaan heel goede massagecursussen en workshops voor koppels, vriendinnen, professionals, …. De professionele cursussen zijn vaak duurder.  Je kan in een massage school terecht of in een wellness of spa die dit privé organiseert.  Als je er niet teveel geld wil aan uitgeven kan je ook workshops volgen bij organisaties zoals femma, vormingplus, gezinsbond, …. Wij zelf hebben jarenlang workshops en cursussen verzorgd bij oa colruyt group academy, vormingsplus, femma, schoonheidsschool.  Ook privé organiseerde ik graag cursussen voor koppels (leren masseren) en ouders met kinderen (leer je kind masseren).  Momenteel staat er niets vast meer op het programma maar op vraag doe ik dit graag nog. 

Wanneer kan je je terug laten masseren na de bevalling?

Iedereen voelt zijn eigen lichaam het best en dus ook de nood aan een massage.  In principe kan dat meteen al na de bevalling.  Je zal vast wel rekening willen houden met borstvoeding en al dan niet lekkende borsten, mogelijks nog bloedverlies of het litteken van een mogelijke keizerssnede voordat je je terug laat masseren.  Aan jou de keuze wanneer je er klaar voor bent. 

Wat zeggen klanten over onze massages?

Hieronder geven we enkele massageervaringen weer.

Steffi VDA schreef het volgende:

“Ik ben iemand die heel moeilijk ontspant en pijnlijke spieren heeft, maar hier ben ik helemaal tot rust gekomen en de pijnlijke spieren zijn helemaal verdwenen. Ik voel me super ontspannen en kan terug een druk werkschema aan.”

Veerle DC schreef het volgende:

“Heb al een paar keer geweest bij Ekilibre en ben steeds tevreden over de deugddoende massages die er gegeven worden. Els geeft je graag advies als je dat nodig hebt. Ekilibre is een plaats om naar terug te keren!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg nog 11 tips gratis voor een meer relaxter leven.