Kindermassage maakt kinderen sterker….

Kindermassage maakt kinderen sterker

Ook kinderen hebben baat bij massage en ontspanning: ze slapen beter, voelen zich beter in hun vel, zijn rustiger en hebben een beter veiligheidsgevoel. Bovendien versterkt het hun immuniteit en hebben ze minder stress. Door een massage en het zachte contact met hun huid voelen kinderen de grenzen van hun eigen lichaam en dat zorgt voor een veilig en warm gevoel.

In deze blog komen volgende onderwerpen aan bod:

Wat is kindermassage? Waarom kindermassage? De voordelen van kindermassage. Andere kindermassage oefeningen. Onderlinge kindermassage. Kindermassage opleiding. Onze kindermassage en kinderrelaxatie.

Wat is kindermassage?

Aanraking behoort tot de eerste levensbehoefte. Daarom zijn liefdevolle aanrakingen zo belangrijk.  Dat kan via een knuffel zijn, een schouderklopje, een handdruk, kus en zeker ook via massage.  Soms kan je kinderen met woorden niet tot rust brengen, zeker als ze overprikkeld zijn.  Dan kan een helende kindermassage (ook over de kleren heen) wonderen doen.

Een massage van kinderen is wel anders dan een massage van volwassenen.  Bij een massage voor volwassenen werken we in op de spieren en pijnlijke plaatsen van het lichaam.  We duwen op energiepunten en pijnlijke plaatsen met diepgaande bewegingen.  Bij kindermassage gaat het vooral over zachte strijkingen en liefdevolle aanraking.  Want wanneer kinderen door massage voelen waar hun lichamelijke grens ligt, kunnen ze ook beter hun figuurlijke grens aangeven. Kinderen krijgen daardoor zelfbevestiging en een warm gevoel van verbondenheid, onder meer door het hormoon oxytocine dat vrijgemaakt wordt door de aanrakingen. Kinderen worden zo veel sterker en weerbaarder tegen de strubbelingen van het leven.

Als je dat bovendien samen met mama, papa, meter of peter kan beleven, wordt de verbondenheid nog groter. Niet alleen heb je dan de voordelen van de massage bij ouders en hun kinderen als individu, ook de onderlinge band versterkt.

De voordelen van kindermassage.

De voordelen van kindermassage zijn niet min: kinderen slapen beter, voelen zich beter in hun vel, zijn rustiger en hebben een beter  veiligheidsgevoel.  Bovendien versterkt het hun immuniteit en hebben ze minder stress.  Door een massage en het zachte contact met hun huidoppervlak voelen kinderen waar hun lichaam eindigt en dat zorgt voor een veilig en warm gevoel.

We hebben ook veel ervaring met kinderen die buikpijn hebben waarvan de oorzaak niet direct medisch verklaarbaar is.  Door met heel zachte aanrakingen te werken én aangepaste crèmes op deze zone kunnen we dit veel verlichten of zelfs oplossen. Ook voor baby’s met buikkrampen hebben we zo al veel kunnen doen.

Check zeker deze crème van go4balance die een grote hulp is als je kind buikpijn heeft.  De etherische olieën van geranium, ylang ylang en mandarijn werken helend op het zelfgenezend vermogen van het lichaam van jouw kind.  Ook voor onderlinge kindermassage kan deze crème ingezet worden.

Andere kindermassage oefeningen

Naast kindermassage met olie kan je ook werken met kindermassageverhalen.  Je vertelt dan een verhaal en doet de bewegingen die voorkomen in het verhaal na op de rug van het kind.  Het voordeel is dat het kind zijn kleren kan aanhouden.  Het kan ideaal zijn voor het slapengaan bijvoorbeeld.  Heel eenvoudige verhaaltjes zijn het weerbericht uitbeelden of een pizza bakken op de rug van je kind. VIa deze blog kan je hierover meer lezen.


De kindermassage kaarten van Helen Puperhart kan je gebruiken ter inspiratie.  Zij heeft ook andere kaarten ontworpen om met kinderrelaxatie aan de slag te gaan.  Neem zeker eens een kijkje op haar website. 

Onderlinge kindermassage

Er werd onderzoek gedaan naar pesten bij kinderen en het effect van onderlinge kindermassage op pestgedrag.  Het bleek dat kinderen die elkaar regelmatig aanraken door kindermassage (met verhalen) minder snel pestgedrag vertonen.  Als je elkaar aanraakt ontstaat er vertrouwen en een onderlinge band en dat helpt dus degelijk.

Kindermassage opleiding

Er zijn niet zo heel veel degelijke kindermassage opleidingen.  De Heppie kids kindermassage is wel gekend.  Via deze site vind je hierover meer.

Bij ekilibre organiseerde ik vroeger kindermassage workshops waarbij ouders leren hoe ze hun kinderen kunnen masseren.  Momenteel staat dit niet op de planning maar op vraag wil ik zeker iets uitwerken op maat van jouw schoolteam, klas, vriendinnengroepje, gezin of voor jou en jouw kind apart.

Onze kindermassage en kinderrelaxatie.

We geven sinds 2012 kindermassages.  Check zeker deze pagina.  .

Naast kindermassages geven we ook moeder dochter arrangementen, ouder kind arrangementen en ouder tiener arrangementen.  In deze arrangementen vind je een mix van diverse massages (waaronder kindermassage en kindermassageverhaal), verzorging, bubbelbad.  Check deze pagina voor het ouder kind arrangement en deze pagina voor het ouder tiener arrangement.

Review

Hanne schreef na het volgen van een kindermassage workshop:

Nog eens bedankt voor de leerrijke ervaring van deze voormiddag.  Ik heb juist al op m’n dochtertje geoefend, heel goed stil liggen deed ze nog niet maar ze vond het echt super leuk. 🙂”

Vicky schreef na het ouder kind arrangement:

“Onze ervaring van het arrangement was zeker positief, goede ontvangst, direct rustgevend gevoel met een drankje en een klein hapje, uitleg over de gebruikte producten en massages en wat ze doen … massage zelf was heel goed voor mij.  Alles was verzorgd binnenin de spa en de therapeutes ook heel erg vriendelijk!  Alles bijeen een hele leuke ervaring!”

Meer relaxatietips ontvangen?  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig inspiratie en het ebook: 11 tips naar een relaxter leven.