Wat kunnen etherische olieën voor je doen?

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een onderdeel van de fytotherapie of de kruidengeneeskunde.  Aromatherapie gebruikt het vluchtige bestanddeel van aromatische planten, nl. de etherische olie.  Hoewel aromatherapie een tak is van de fytotherapie, worden de etherische oliën toch anders gebruikt dan de kruiden waaruit ze gewonnen worden. Kennis over planten gebruikt in de kruidengeneeskunde kunnen we dus niet overplaatsen naar de aromatherapie. Meestal is de werking van de plant en de werking van hun etherische olie niet gelijk. 

Wat zijn etherische oliën (afkorting eo)?

Etherische oliën, ook wel vlugoliën, vluchtige oliën of essentiële oliën genoemd, zijn de vluchtige bestanddelen van aromatisch planten. Deze zitten afhankelijk van plant tot plant in de bloem (lavendel, oranjebloesem), het blad (eucalyptus, sinaasappelblad), de schors (kaneel, zeeden),  in zaden (venkel, anijs), de wortels (valeriaan, engelwortel) en de schil (citroen, pompelmoes) … Het zijn vluchtige, olieachtige stoffen met een geur.   Ze zijn vluchtig, etherisch: ze gaan dus heel gemakkelijk over van vloeistof naar gasvorm.  De meeste etherische oliën zijn lichter dan water: ze drijven er bovenop. Ze zijn dus niet mengbaar met water. Ze lossen wel op in alcohol en plantaardige oliën waar ze hun geur en eigenschappen behouden.  Aromatherapie is niet eenvoudig. Je werkt met een sterk geconcentreerd product en kan gevaarlijk zijn als je het niet juist toepast of er onvoldoende van kent.

Algemene kenmerken van EO 

  • worden gemakkelijk opgenomen door het lichaam én ons lichaam herkent ze niet als lichaamsvreemde stoffen
  • werken op het centrale zenuwstelsel: kunnen zenuwachtige mensen kalmeren, neerslachtige mensen oppeppen, gestresseerde mensen ontspannen…
  • bij verstuiving in de atmosfeer wordt de ademhaling vergemakkelijkt
  • stimuleren het lichaam
  • beïnvloeden de cel
  • helpen het organiseren van de antilichaampjes in het bloed door witte bloedcellen te stimuleren
  • werken als klassieke antibiotica maar zonder de nadelen ervan, sommige werken zelfs als antiviraal en als antifungicide (schimmelwerend)
  • werken ontgiftend
  • zijn revitaliserend

Hoe gebruiken?

Je kan EO verstuiven, gebruiken bij het baden, innemen (dubbele voorzichtigheid geboden!) of ermee masseren/mengen in  een bodylotion/shampo/…  Bij massage is het de bedoeling dat de eo in de huid dringt en zo in de bloedbaan terecht komt en daar haar werking kan doen.

Goede dragers voor EO bij massage zijn:

  • Zoete amandelolie: universeel, zeer neutraal, wordt door elk huidtype goed verdragen.
  • Jojoba: is geen olie waar een soort hars, weinig vettig aanvoelend, gaat veroudering van huid tegen, is zeer voedend en vochtregulerend.
  • Macadamia: zeer fijne olie, dringt zeer snel en diep door huid heen. Wordt de ‘luie masseursolie’ genoemd. Niet goed voor lange massages.
  • Avocadoolie is uitermate geschikt voor droge huidtypes.
  • Olijfolie wordt in de praktijk niet zoveel toegepast, daar ze zeer vettig is en niet lekker ruikt.

Hoeveel eo gebruik je?

Voor het lichaam: 3 à 5 % eo op 100 % plantaardige olie

Voor het gezicht: 1 à max 3 % eo op 100 % plantaardige olie

Op 100 ml draagolie gebruik je 3 ml eo

1 ml eo = 20 druppels

dus op 100 ml draagolie meng je max 60 druppels eo, dit kan 1 eo zijn of een combinatie  van verschillende EO.

Enkele recepten van massageolieën met hun specifieke werking.

Bij ekilibre gebruik ik vaak volgende massageolie-recepten :

– pijnlijke spieren en gewrichten (ook bij reuma/artrose):  100 ml amandelolie + 12 druppels jeneverbesEO + 12 druppels wintergreenEO + 16 druppels lavendelEO.

– rustgevende massageolie: 100 ml amandelolie + 12 druppels rozenhoutEO of sandelhoutEO + 28 druppels lavendelEO

– verkoudheid (goed voor de luchtwegen): 100 ml amandelolie + 16 druppels citronellaEO + 12 druppels grove denEO + 12 druppels eucalyptusEO.

Op de markt zijn heel wat goede kant en klaar alternatieven.  Let op: neem best een massageolie van biologische kwaliteit, ook de etherische olieën koop je beter bij een goede drogist/natuurwinkel.  Ons favoriete merk is sjankara omwille van hun uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Indien je thuis zelf aan de slag wil gaan om jouw favoriete massageolie samen te stellen volg je best de aangegeven verhoudingen en laat je je best goed adviseren waar je je EO koopt of door een goede aromatherapeut.  Volg vooral je neus en je intuitie.  Wat je liefst ruikt, zal ook de EO zijn die je op dat moment het meeste nodig hebt qua therapeutische werking.

Waar koop ik EO? 

Bij het aanschaffen van EO let je best op het volgende: de herkomst van de planten is belangrijk. Planten uit conventionele teelt kunnen eventueel sporen van bestrijdingsmiddelen bevatten, daarom zijn ze niet geschikt voor  elke vorm van therapeutisch gebruik. Voor therapeutisch gebruik is eo gewonnen uit wilde planten of bioteelt het best geschikt.  Volgende dingen staan best op het flesje vermeld:

– De specifieke botanische variëteit: je moet zeker weten uit welke plant de eo gewonnen wordt. Een etherische olie moet aangeduid zijn met 2 Latijnse namen

– Het gebruikte plantendeel is belangrijk

– Het chemotype of de samenstelling van de etherische olie: naargelang de groeiplaats, bodem, aantal uren zonneschijn, klimaat, enz kan van éénzelfde plantensoort een andere eo verkregen worden omdat een bepaald bestanddeel meer voorkomt.  Dit wordt aangeduid als CGEO = Chemisch Gedefinieerde EO, CT = ChemoType, HECT = de Franse benaming: Huiles Essentielles ChémoTypées

Koop ze bij een ernstige handelaar die u informatie kan geven over de herkomst van de oliën. Vertrouw geen slogans als ‘100% natuurlijk’, ‘natuurlijke etherische olie’, ‘voldoet aan de pharmacopee’, … Koop enkel oliën waarvan u zwart op wit voldoende kwaliteitsgaranties krijgt. De prijs is ook geen kwaliteitsaanduiding, doch goede olie is altijd duurder.

Zwangerschap en EO

Ik vind het het voorzichtigste om tijdens de zwangerschap geen EO te gebruiken.  Bij ekilibre masseren we zwangere vrouwen steeds met een neutrale amandelolie.  Volgende EO mogen ZEKER NIET gebruikt worden tijdens zwangerschap:

Angelica/ basilicum/kaneelschors/ scharlei/ hysop/ jeneverbes/  mirre/lavas/ /oregano/bergamot/rozemarijn/salie/bonekruid/venkel/marjolein en tijm./cederhout/ kamille

Enkele EO en hun eigenschappen op een rijtje

  • Ylang ylang: overgave, genieten, geborgenheid en sensualiteit, een exotische geur
  • Geranium: kracht, ontspannend, evenwicht en pijnstillend, een zoete geur waar je best niet mee overdrijft
  • Patchouli: overgave, de geur van patchouli blijft lang hangen, niet geschikt voor verstuiving, vrij exotisch
  • Rozemarijn: wilskracht en vreugde, aardse geur
  • Sandelhout: meditatief, euforisch
  • Roos: aanvaarding, liefde, een van de duurste EO
  • Jasmijn: liefde en passie, dure EO dus minder geschikt voor verstuiving
  • Lavendel: zuiverheid, frisheid en harmonie, ontspanning en tot rust brengen,‘all round’ EO
  • Ravensara: fysieke en mentale moeheid
  • Tea Tree: ontsmettend, ook bv goed in een voetbad tegen voetschimmel en kloven
  • Mandarijn: rustgevend voor kinderen

Wij gebruiken eo in onze massageoliën (die we zelf samenstellen).  Ook een body lotion , badolie en douchegel maken we zelf door eo te mengen met een drager (olie, creme, gel).  We hebben een yin variant (rustgevend) en een yang variant (opwekkend, energie gevend).  Al onze producten van phyto 5 bevatten eo en hebben een zeer goede werking op huidproblemen.  Ze werken ook verjongend.  Om naar de webshop te gaan (deel van zelf samengestelde producten) klik je hier.