Het effect van massage op ons stresshormoon en hersenen

Het effect van massage op ons stresshormoon en hersenen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat massage de aanmaak van het stresshormoon cortisol vermindert en allerlei andere stoffen activeert die ons productiever maken. Hieronder lijsten we op wat massage allemaal voor jou kan betekenen.


Cortisol

Cortisol wordt vaak “het stresshormoon” genoemd omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress. De negatieve effecten van een teveel aan cortisol in je lichaam zijn veelvuldig: slaapproblemen, geheugenproblemen, concentratieproblemen, depressie, verminderde immuniteit, uitputting, veroudering, afbraak spieren, overgewicht, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten. Onderzoek wijst uit dat een therapeutische massage het cortisolniveau tot 31% kan doen dalen. Dat is de moeite he?!


Dopamine

Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Het is een onmisbaar stofje in de hersenen om je te helpen goede beslissingen te nemen. Het stimuleert het beloningscentrum in de hersenen waardoor we tot actie overgaan. Vermoeidheid doet het dopamineniveau dalen.


Serotonine

Serotonine is een neurotransmitter die een positieve invloed heeft op het geheugen, jouw stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie en seksuele activiteit. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Een tekort aan serotonine veroorzaakt oa depressie. Onderzoek wijst uit dat een therapeutische massage het dopamine en serotonine niveau tot 28% kan doen stijgen.


Oxytocine

Oxytocine speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van weeën voor een bevalling en het stimuleren van de melkproductie bij borstvoeding. Het knuffelhormoon wordt daarnaast bij ons allemaal aangemaakt bij positief onderling contact, zoals massage, strelen, knuffelen en vrijen. De stof zorgt er ook voor dat je je geborgen voelt. Het werkt als een neurotransmitter: het zorgt dat de hersendelen die betrokken zijn bij positieve emoties en een goed gevoel gestimuleerd worden. Het knuffelhormoon is één van de redenen dat massage zo’n ontspannend effect
heeft, niet alleen op het lichaam, maar ook op de geest. Om verschillende redenen kan massage tussen geliefden heel goed zijn voor de onderlinge band en de aanmaak van oxytocine.


Endorfine

Endorfine is te vergelijken met de werking van morfine. Het stofje maakt ons minder gevoelig voor pijn, waardoor er ruimte is voor aangename gevoelens. Endorfine is de snelst werkende neurotransmitter en wordt vooral geproduceerd bij pijn of (kortdurende) stress. Besef dat ons lichaam een flinke fysieke inspanning ook als een vorm van pijn ervaart (bijv. hardlopen: de eerste minuten gaan stroef, bij aanmaak van endorfine wordt de ‘pijn’ onderdrukt – rennen we lang genoeg door dan ontstaat er zelfs een euforisch gevoel – ook wel runners high genoemd). Als onze hersenen een tijdje geen of weinig endorfine aanmaken, voelen we ons een beetje down. Op dat moment krijgen we trek in vet en zoet eten. In de oertijd was dit meestal voedzaam eten. Vandaar dat je hersenen er nog steeds een beloning voor afgeven in de vorm van een stoot endorfine. Tijdens een massage neemt ook de hoeveelheid endorfine in het bloed toe. Als we stijve spieren behandelen met een pittige deep tissue massage, komt er een extra pijnprikkel bovenop die de aanmaak van endorfine versterkt.

Hier kan je een overzicht vinden van al onze massages en hier kan je contact opnemen met al je vragen of om een afspraak te boeken. Op aanvraag kunnen we ook een cursus leren masseren, leer je kind masseren of leer je zwangere vrouw masseren organiseren. Zorg voor jezelf want jij bent belangrijk.