Jouw hout element in balans houden

Jouw hout element in balans houden

Hout element staat voor kracht en vitaliteit.

Als we aan hout denken , denken we vaak aan bomen en bossen.  De energie van het hout element staat ook voor ontluiking, de eerste lente, de levensfase van het jonge kind.  In de oosterse wijsheid van de 5 elementen (element hout, element vuur, element aarde, element metaal en element water) staat het hout element voor elk nieuw begin.  Fysiek gezien staat het o.a. voor gespannen spieren, zwarte puntjes, stagnatie, pigmentvlekken, een vette huid en vette haren.  En het houdt nog veel meer in.  Ontdek het in deze blog. 

In deze blog kom je het volgende te weten:

 • Het hout element volgens de 5 elementen
 • Het hout element en zijn betekenis
  • Betekenis
  • Emotioneel
  • Periode
  • Smaak
 • Het hout element en zijn eigenschappen
 • Het hout element uit balans
 • Tips om je hout element nog meer in balans te brengen
 • Jouw hout element verzorging
 • Review

Het hout element volgens de 5 elementen

In de chinese tradionele leer spreken we van de 5 elementen.  Elk element staat voor een bepaalde energie en hoort bij een bepaalde levensfase en seizoen, bepaalde organen, smaak, een zintuig, … In deze blog willen we het hebben over het element hout

Het hout element en zijn betekenis

BETEKENIS

Het Element Hout staat voor energiestroom, vitaliteit, kracht, zelfvertrouwen.

Verder denken we aan pigmentatie, vette huid, vette haren, zwarte puntjes, teveel of te weinig talgproductie vermoeide huid, spieren, spierspanning, stress…

EMOTIONEEL

De energiestroom via de spieren en pezen hoort bij het hout element. Bij stress merk je dat de energie niet meer goed stroomt en ervaar je spierpijn aan o.a. nek en schouders. De organen lever en galblaas krijgen dan extra spanning, waardoor ze hun werking niet meer optimaal doen. Dit merken we o.a. aan minder goede vetvertering, suikers die niet goed verwerkt worden, boosheid, weerstand, snel aangevallen voelen, frustraties, niet opkomen voor jezelf, oogproblemen…

Hout brengt beweging waar stagnatie is, het is een heel krachtige yange (mannelijke) / opgaande energie.  Het geeft zelfvertrouwen, kracht, moed en doorzetting. 

Het hout element staat voor vitale energie, doelgerichtheid, kracht, moed maar ook voor frustraties en boosheid. 

PERIODE

De hout element periode loopt van 5 februari tem 17 april.  Dit is de energetische lente.  De energetisch periode is de periode om je voor te bereiden op de “echte” lente, die start 21 maart. Het energetische seizoen start altijd vroeger. De energie van de lente is opgaande energie. De energie van een mooie lentedag vol zon en regen: alles komt in bloei. 

ETHERISCHE OLIE

De typische etherische olie voor Element Hout is

· Etherische olie van citroen : werkt talgregulerend, stimuleert de celstofwisseling, werkt in op de spieren, bij vermoeidheid, heeft een reinigend effect en waait alle spinsels weg uit het verleden (winter). Het geeft je een fris, licht, opgewekt gevoel, precies waar de lente energie voor staat.

· Etherische olie van rozemarijn: stimuleert de circulatie, verwarmt de huid vooral een slecht doorbloede huid, vette huid en vette haren. Het heeft een gunstige werking bij vermoeidheid, vermoeide spieren en stress. Het is opwekkend.

Het hout element en zijn eigenschappen

Een hout type mens heeft een brede belangstelling en weet anderen tot samenwerking te brengen.  Hij maakt graag plannen waar hij enthousiast aan begint maar slaagt er niet altijd in om zijn doelen te bereiken.   Hout types zijn heel krachtige en creatieve personen, die spontaan overkomen.  Ze hebben een afkeer van iemand die hen druk oplegt of inperkt, ze houden van een goede planning en coördinatie, zijn tolerant en bezitten een groot doorzettingsvermogen.

Het hout element uit balans

Als je op meerdere van onderstaande vragen ja antwoordt is je hout element uit balans:

 • Heb je snel last van vette haren of een vette huid?
 • Zie je niet meer zo goed/ wazig?
 • Heb je geen energie of juist teveel energie waar je geen blijf mee weet?
 • Heb je weinig zelfvertrouwen?
 • Heb je last van pigmentvlekken?
 • Heb je menstruatieproblemen?
 • Heb je een verminderde weerstand?
 • Heb je snel koude handen of voeten?
 • Heb je last van cellulitis?
 • Zitten je spieren snel vast?
 • Maak je soms ongecontroleerde oogbewegingen? 
 • Kan je moeilijk beslissingen nemen?
 • Zit je creativiteit vast?
 • Voel je je prikkelbaar, humeurig?
 • Heb je last van woede- uitbarstingen of frustraties?
 • Heb je regelmatig hoofdpijn? 

Tips om je hout element in balans te brengen

BRENG BALANS IN LEVER EN GALBLAAS

De organen die bij hout horen zijn galblaas en lever.  Suikers, vetten, zuivel, alcohol en koffie belasten de lever.  Wil je je lever niet teveel belasten?  Eet er dan weinig van.  Het wordt aangeraden 2 keer per jaar een lever- zuivering te doen in de vorm van een detox.  Ideaal is om dit éénmaal in de lente en éénmaal in de herfst te doen.  Check hier een makkelijk en lekker recept van phytocure. 

Ook s morgens een mengsel drinken van 2 eetlepels zuivere olijfolie en het sap van een ½ citroen is zeer zuiverend en goed voor je hout element. 

EET DE JUISTE DINGEN


Hout hoort bij een zure smaak.  Goede dingen om te eten om je hout element in evenwicht te houden zijn citroen, bessen, augurken en zuurkool.  Heb je te weinig hout – energie?  Eet dan vooral selder, asperges en mais.

KANALISEER JE WOEDE

Hout komt ook overeen met de emotie van woede.  Ook als de lever belast is , heeft dit invloed op je gevoelens van woede en frustratie en omgekeerd: woede is een emotie die belastend is voor de lever.  Zorg dus dat je je frustraties kwijtraakt door ze te uiten.  Erover praten, de dingen opschrijven, het van je afsporten, eens stevig roepen: het werkt allemaal helend voor evenwicht in je hout element energie. 

DE ORGAANKLOK

De hout energie is het sterkst tussen 23u en 3u s nachts.  Wordt je vaak wakker tijdens deze periode van de nacht, dan is een detox kuur aangewezen.

DE SLEUTEL OM IN BALANS TE BLIJVEN


De sleutel om in evenwicht te blijven met je hout element is opkomen voor jezelf op de juiste manier , op het juiste moment en tegen de juiste persoon.  Het is de moeite waard om je hout element in balans te brengen/houden.  Je wint enorm aan energie, doorzettingsvermogen en kracht. 

Jouw hout element verzorging

De reflexzones in het gelaat die overeenstemmen met hout zijn de zone tussen de wenkbrauwen en op de slapen.  Esthetische problemen van het hout element zijn pigmentvlekken, een vette huid of vet haar, zwarte puntjes en cellulites.  Ook spierspanningen zijn typisch een uiting van een hout element in onbalans. 

Om al deze dingen te verhelpen kan je je verzorgen met de producten van het hout element (klik op deze link naar de webshop).  Onze topper is bijvoorbeeld het serum hout dat je kan aanbrengen als ontgiftingskuur op de lever maar ook als verjongend serum kan gebruiken op het gelaat of specifiek op pigmentatievlekken kan aanbrengen. 

Verder kan je je laten verzorgen met onze hout element producten van phyto 5.  Neem zeker een kijkje op de pagina gelaatsverzorging of kom 3u genieten tijdens een aangepast seizoensarrangement. 

Review van Nele over een hout element behandeling

Als ik voel dat mijn energiepeil te laag staat of ik heb frustraties en kan er geen weg mee , dan vraag ik aan Els van Ekilibre om me een behandeling te geven .

Ze test waar de spanning zit en bewerkt mijn lichaam met respect en deskundigheid .

Ik voel me veilig in haar handen.  Telkens, na de behandeling,  als ik van de tafel kom , ervaar ik bij mezelf dat ik een pak lichter en veel rustiger ben geworden in die tijd  😉

Klik hier om naar de blog van het vuur element te gaan.

Klik hier om naar de blog van het aarde element te gaan.

Klik hier om naar de blog van het metaal element te gaan.

Klik hier om naar de blog van het water element te gaan.

Klik hier om naar de blog van de 5 elementen te gaan.