Het vuur element

Het vuur element in jezelf in balans brengen

Iedereen heeft het vuur element in zich.  Net als de andere 4 natuurelementen: het element hout, het element aarde, het element metaal en het element water.  Maar wat is de betekenis van het vuur element nu precies?  En hoe kan je weten of jouw vuur element uit balans is?  Wist je bijvoorbeeld dat koude voeten een teken is dat je vuur element uit balans is?  Nog interessanter: wat kan je doen om je vuur element te versterken en terug in balans te brengen? 

In deze blog kom je het volgende te weten:

 • Het vuur element volgens de 5 elementen (of waren het nu 4 elementen?)
 • Het vuur element en zijn betekenis
 • Het vuur element en zijn eigenschappen
 • Het vuur element uit balans
 • Tips om je vuur element terug in balans te brengen
 • Jouw vuur element verzorging
 • Vuur element sterrenbeelden
 • Veelgestelde vragen

Het vuur element volgens de 5 elementen (of waren het nu 4 elementen?)

Traditionele Chinese Geneeskunde of TCM is een verzamelnaam voor allerlei medische gebruiken uit China die al eeuwenoud zijn.  Oa de leer van de 5 elementen maakt hier deel van uit. 

De 5 elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water.  De elementenleer gaat er van uit dat alles wat leeft opgebouwd is uit deze zaken.  Je kan ze terugvinden in alle levensprocessen, seizoenen, bewegingen, smaken, huidcondities, emoties, transformaties & natuurlijke processen.  Ze worden gebruikt voor voedingsadviezen, yoga, acupunctuur en zoveel meer. 

In het westen spreken we van de 4 elementen.  De leer van Hippocrates spreekt van vuur, lucht, water en aarde.  In deze leer worden karaktereigenschappen en ziekten gelinkt aan deze 4  natuurelementen. 

Zelf vind ik beide invalshoeken bijzonder leerrijk.  Bij Ekilibre gebruiken we de 5 elementenleer in onze verzorgingsproducten (phyto 5) en de 4 elementenleer in onze kruidentherapie adviezen van go4balance.  Via deze link kan je naar onze webshop surfen.

Het vuur element en zijn betekenis

BETEKENIS

Het element Vuur zorgt dat de kwaliteit en de circulatie van het bloed optimaal is, controleert de temperatuur van het lichaam en zorgt voor de mineralen in het bloed, bij gevoelige, rode of bleke huid.  Verder denken we aan roodheden, couperose, geïrriteerde huid, spataders, transpiratie.

EMOTIONEEL

Het hart en de dunne darm zijn de organen, die bij het element VUUR horen. Het hart zorgt voor de circulatie van het bloed door het lichaam. De dunne darm zorgt voor de opname van de voedingsstoffen uit de voeding. Het staat ook voor zelfliefde en liefde voor de mensen rondom jou, of in bredere zin voor de hele wereld.  Het is ook een yang element dus iemand met veel vuur energie is een heel krachtig, liefdevol persoon.  Het is het element om het leven te vieren.

PERIODE

De energetische zomer loopt van 6 mei tem 19 juli

De energetisch periode is de periode om je voor te bereiden op de “echte” zomer, die start 21 juni. Het energetische seizoen start altijd vroeger. De energie van de zomer is verspreidende energie. De natuur laat zich van zijn mooiste kant zien, prachtige bloemen, struiken en bomen vol met mooie blaadjes, pracht en praal.

SMAAK

De smaak die bij het vuur element hoort is bitter.  En de kleur, je raadt het al, is rood.  Alle bittere en rode voedingsmiddelen versterken dus jouw element vuur. 

Het vuur element en zijn eigenschappen

Het element Vuur staat voor vreugde, uitstraling, blijdschap, zelfliefde, het leven leven en uitwisseling met de buitenwereld. 

Het vuur element uit balans

Hoe herken je nu dat je element vuur uit balans is?  De eerste signalen zijn vaak koude handen en voeten, moeilijk in slaap vallen, geen vreugde meer ervaren, hitteklachten.  Als je vuur dooft is je enthousiasme weg en dat zorgt vaak voor problemen in de liefde.    

Als je bij meerdere van onderstaande stellingen “ja” antwoordt, is je vuur element uit balans.  Verderop in dit artikel besteed ik aandacht aan het terug in balans brengen van je vuur element. 

 • Ben je trots op wie je bent? 
 • Zijn je relaties in balans?
 • Voel je liefde voor het leven? 
 • Ben je begripvol naar je geliefden toe?
 • Ben je gemakkelijk duizelig? 
 • Heb je geen sprankeling meer in je ogen? 
 • Zweet je makkelijk of juist niet?
 • Heb je makkelijk koude handen of voeten? 
 • Praat je te snel en te veel? 
 • Voel je je vaak onrustig? 
 • Voel je je soms verward?
 • Heb je moeite met genieten?
 • Heb je moeite met overgave?
 • Lach je weinig? 
 • Maak je over alles een grapje, ook als het serieuze dingen betreft?   
 • Voel je je vaak ongeduldig of gehaast? 

Tips om je vuur element in balans te brengen

ETHERISCHE OLIE

De typische etherische oliën om het element Vuur in balans te krijgen zijn

 • Etherische olie van lavendel : werkt kalmerend, verzachtend, helend. Het ondersteunt de balans in de bloedcirculatie (hoge bloeddruk en hartkloppingen). Bij insectenbeten, kneuzingen en kleine brandwonden werkt het verzachtend en helend.
 • Etherische olie van rozemarijn : stimuleert de bloedcirculatie (lage bloeddruk en hartkloppingen) , verwarmt de huid.  Vooral bij een slecht doorbloede huid. Het heeft een versterkende werking op het hart. Zorgt voor een heldere geest.
 • Etherische olie van ylang-ylang : werkt ontspannend (bloeddruk en hartslag verlagend), stimuleert de natuurlijke glans van de huid, werkt zuiverend. Zorgt er mede voor dat de beschikbare hoeveelheid zuurstof vergroot. Als je hieraan ruikt, krijg je onmiddellijk een positief effect op je humeur.

Het mineraal Kobalt is essentieel voor de vorming van vitamine B12 en helpt bij de vorming van rode bloedcellen.

DE INNERLIJKE GLIMLACH

Deze oefening is echt heel geschikt om je element vuur in balans te brengen.  In het begin voelt het misschien een beetje raar maar dat gaat snel over. 

Ga ergens heel rustig zitten of liggen.  Ontspan je lichaam en voel hoe je gelaat nu aanvoelt, ga met je aandacht naar je gezicht.  Zorg dat je je kaken ontspant en vorm een lichte glimlach op je gezicht.  Voel de innerlijke glimlach van binnen en breng de glimlach naar je hart. Adem rustig in en uit naar je hart.  De innerlijke glimlach zal je hart vanbinnen verwarmen.

ADEMHALING

De vuur ademhaling is een zeer krachtige ademhaling die een enorme energie boost aan het lichaam geeft en tegelijk je lichaam reinigt van afvalstoffen.  Je gaat op een zeer krachtige en snelle manier ademen waarbij je vooral focust op de uitademing.  De inademing is kalm en de uitademing bijzonder krachtig. 

Voor wie meer wil weten, verwijs ik graag door naar dit artikel.

ETEN

Het vuur element is een yang element dat in de zomer op zijn hoogtepunt staat.  Als je last hebt van de warmte dan kan je meer yin toevoegen aan je voeding.  Dit doe je door alcohol, koffie en andere hete dranken zoals gemberthee te vermijden, net als rood vlees, suikers en verwarmende kruiden zoals peper en kaneel. 

Kies in de plaats voor yinne voeding die afkoelt.  Bijvoorbeeld water met een vleugje citroen of komkommerschijfjes.  Ook munt- of venkel thee zijn ideaal, net als dille en basilicum.  Kip en ander gevogelte is veel beter dan rood vlees om je vuur element in balans te houden. 

DANKBAARHEID

Als je je dankbaar voelt, word je hart warm en trek je meer van hetzelfde aan.  Elke avond jouw dag overlopen en dankbaar zijn voor de goede dingen doet wonderen in jouw leven.  Het versterkt je vreugdegevoel en dus ook je vuur element. 

GENIETEN VAN HET LEVEN

De beste manier om je element vuur in balans te krijgen is het leven volop leven en ten volle genieten van wat je leuk vindt.  Maak tijd voor de dingen die je hart sneller doen kloppen. 

LACHEN

Lachen is gezond en schenkt iedereen blijdschap.  Lachen is aanstekelijk.  Je wordt er gelukkig van.  Het maakt ook allerlei goede stoffen aan in je hersenen waardoor je minder vatbaar bent voor depressies bijvoorbeeld.  Zelfs alleen al glimlachen doet veel.  Er bestaan lach yoga clubs die hierop inzetten.  Door kunstmatig te lachen (in het begin) stimuleren ze de spontane lach. 

 MASSAGE

Massages stimuleren de aanmaak van endorfines en oxytocines in de hersenen.  Ook de bloedcirculatie zal toenemen.  Als je de massage nog eens speciaal afstemt op jouw vuur element meridianen (energiebanen van het hart, dunne darm, hartconstrictor of 3 3-voudige verwarmer) die vooral op de armen lopen heb je dubbel effect. 

In deze paper staan deze meridianen goed beschreven en uitgetekend.

Jouw vuur element verzorging

Wij bieden gelaats en lichaamsverzorgingen aan die jouw vuur element in balans brengen.  De andere natuurelementen trouwens ook.  Alles wordt uitgevoerd met de natuurlijke producten van phyto 5. 

We hebben verzorgingen van 1u tot 2u en een seizoensarrangement van 3u.  We werken met serums, rode klei en crèmes aangepast aan jouw element vuur.  Zo kom je weer helemaal in balans. 

Naar de pagina gelaatsverzorging.

Naar de pagina seizoensarrangement

Vuur element sterrenbeelden

De sterrenbeelden die bij het vuur element horen zijn ram, leeuw en boogschutter.  Hun karaktereigenschappen zijn dominantie, daadkracht, vreugdevol, enthousiast en risico’s durven nemen

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik nu of ik een vuur element ben? Je hebt je misschien herkend in de hierboven opgesomde eigenschappen of net niet.  Weet dat iedereen in meerdere of mindere mate het element vuur in zich draagt. 

Een interessante vraag om te stellen is dus: is mijn vuur element in balans en hoe kan ik het meer in harmonie brengen?  In dit artikel heb ik geprobeerd een antwoord te bieden op deze vragen. 

Lees en leer je graag bij over dit soort onderwerpen? Schrijf je dan in voor onze inspirerende nieuwsbrief.

Review van S. Gunst die regelmatig komt voor vuur gelaatsverzorgingen

Els, je bent een prachtvrouw! Je bent zeer zorgzaam, je voelt de mensen en de situatie snel aan. Jouw werkplek is een tweede thuis voor de bezoekers. Zeer warm en vol liefde. Je luistert en zoekt samen met de klant naar een behandeling op maat. Als je geen behandeling vindt binnen jouw eigen mogelijkheden aarzel je niet om de klant door te verwijzen. Thx voor alles!” Wel zou ik er graag aan toevoegen hoe hard ik jouw streven naar ontwikkeling bewonder. Ontwikkeling van jezelf, jouw team, jouw oase van rust en bovenal ontwikkeling van je klanten. Ikzelf woon ondertussen in Leuven maar niets is me te ver om deze dame te bezoeken. Meer dan 15jaar heb ik allerhande zaken geprobeerd om eczeem in mijn gelaat draaglijker te maken, Els was het eerste lichtpuntje in al die tijd naar een draaglijkere huid. Ze heeft mij op weg gezet naar het licht 🙏🏻”

Links:

Naar de blog over het water element.

Naar de blog over het hout element.

Naar de blog over het aarde element.

Naar de blog over het metaal element: