Het metaal element in jezelf in balans brengen

Het metaal element in jezelf in balans brengen

Als we aan metaal denken , denken we vaak aan edele metalen. Maar het element metaal uit de oosterse wijsheid van de 5 elementen (element hout, element vuur, element aarde, element metaal en element water) staat voor veel meer dan dat.  Fysiek gezien staat het o.a. voor mineralen, kristallen en edelstenen en ons lymfestelsel.  Energetisch gezien kan je er ook intuïtie , verdriet, loslaten in onderbrengen.  En het houdt nog veel meer in.  Ontdek het in deze blog. 

In deze blog kom je het volgende te weten:

 • Het metaal element volgens de 5 elementen
 • Het metaal element en zijn betekenis
 • Het metaal element en zijn eigenschappen
 • Het metaal element in balans
 • Tips om je metaal element nog meer in balans te brengen
  • Etherische olie
  • Verdriet
  • Massage
  • Een doosje met mooie herinneringen
  • Schrijven
  • Cultiveer blijdschap
  • Mediteer of doe ademoefeningen
  • Draag een aquamarijn
 • Jouw metaal element verzorging
 • Review

Het metaal element volgens de 5 elementen

De elementenleer is onderdeel van de traditionele chinese leer en gaat er van uit dat alles wat leeft opgebouwd is uit de 5 elementen.  Deze zijn: het hout element, het vuur element, het aarde element, het metaal element en het water element.  Je kan deze elementen terugvinden in alle levensprocessen, seizoenen, bewegingen, smaken, huidcondities, emoties, transformaties & natuurlijke processen.  Ze worden gebruikt voor yoga, adviezen rond voeding,  acupunctuur, massage, stretchings en zoveel meer. 

In het westen spreekt men vaak over de 4 elementen.  Deze leer van Hippocrates spreekt over vuur, aarde, water en lucht.  In het oosten spreekt men niet over lucht maar wel over hout en metaal.  Persoonlijk vind ik beide invalshoeken bijzonder leerrijk en ik gebruik ze aanvullend t.o.v. elkaar. 

Het metaal element en zijn betekenis

BETEKENIS

Het Element Metaal staat voor loslaten, ademen, tevredenheid, terug naar binnen gaan.   Verder denken we aan een droge huid, verstikte huid, bleke huid, grauwe huid, vale huid, zuurstofarme huid en zware benen (letterlijk en als gevoel).

EMOTIONEEL

Het element Metaal zorgt voor de kwaliteit van de huid, de uitwisseling zuurstof-stikstof, de veneuze circulatie en lymfestelsel. Afvoeren wat er niet thuishoort en zo ruimte creëren voor aanvoer van voedingsstoffen.

De longen en dikke darm zijn de organen, die bij het element Metaal horen. Deze staan voor loslaten via de ademhaling (longen) en stoelgang (dikke darm).  De emotie die erbij hoort is verdriet. 

Het element metaal staat aldus op emotioneel vlak voor zuurstof krijgen, ademen, tevredenheid, loslaten van o.a. verdriet. 

PERIODE

De energetisch periode is de periode om je voor te bereiden om de “echte” herfst, die start 21 september. Het energetische seizoen start altijd vroeger. In dit geval loopt de periode van 7 augustus tot 20 oktober. 

De energie van de herfst is energie die naar binnen gaat. De natuur laat dit zien door de gekleurde blaadjes aan de bomen. De blaadjes die loslaten en afvallen.

SMAAK

De smaak die bij het metaal element hoort is scherp.  Volgende kruiden werken bevorderend voor jouw metaal element: kruidnagel, nootmuskaat, anijs, cayennepeper.  Deze kruiden werken eerder neutraal in op je metaal element: gember, komijn, koriander, ui, knoflook, basilicum en bieslook.  Daarnaast heb je ook voedingsmiddelen die verkoelend of kalmerend werken op je metaal element zoals radijsjes, koolrabi, tuinkers en pepermunt. 

Het metaal element en zijn eigenschappen

Een metaal persoonlijkheid houdt van rituelen.  Bij een metaal element uit balans verliezen de rituelen betekenis en gaan ze op zichzelf staan.  Een voorbeeld hiervan is verzamelwoede of schoonmaakdrift. 

Het element metaal staat voor intuïtie en het luisteren naar je onderbuik gevoel.  Als je metaal element overactief is kom je ook hierin vast te zitten en zal je te halsstarrig worden.  Het metaal element regelt hoe we bewegen in bepaalde processen.  Bijvoorbeeld: zetten we de juiste stappen naar ons volgende doel?  Houden we niet te strak vast aan bepaalde grenzen of integendeel, zijn we grenzeloos?  Kunnen we goed samenwerken met anderen en omgaan met onvoorziene omstandigheden?    

Het metaal element in balans

Als je metaal element in balans is beweeg je mee met de stroom van het leven en laat je los wat je niet meer dient.  Je houdt je aan je persoonlijke doel, grens en eigen waarheid.  Een gezond element metaal is buigzaam maar breekt niet.  Dat betekent dat je veerkrachtig bent, het grote geheel overziet, ordelijk en gestructureerd de nodige stappen zet, discipline hebt maar tegelijk ook flexibel bent.

Tips om je metaal element in balans te brengen

ETHERISCHE OLIE

De typische etherische olie voor het element Metaal is

· Etherische olie van eucalyptus : werkt genezend, anti septisch, bij huidinfecties en is zeer gunstig voor de luchtwegen. Ondersteunt bij uitputting en verzwakking zowel lichamelijk als geestelijk.

· Etherische olie van niaouli : werkt kalmerend, harmoniserend, rustgevend en beschermt tegen negatieve invloeden van buiten af. Je concentratie verbetert en je bent helderder. Het ondersteunt je immuunsysteem en luchtwegen.

· Etherische olie van tijm : werkt tegen keelinfecties, versterkend voor de weerstand, anti bacterieel, anti septisch. Het is een ondersteuning bij blauwe plekken. En het werkt ontgiftend op de longen en slijmvliezen

VERDRIET

De emotie die hoort bij metaal is verdriet.  Dit is een bijzondere emotie want we hebben deze nodig.  Het hoort bij loslaten en bij het leven. Veel mensen willen het verstoppen, kleiner maken of oplossen.  Het kan juist helend zijn om verdriet er helemaal te laten zijn en eens goed te huilen.  Het werkt zuiverend , opschonend en helend. 

MASSAGE

Massages stimuleren de afvoer van afvalstoffen via de lymfe.  Je zal makkelijker spanningen, stress en overtollig vocht kunnen loslaten.  Ook de bloedcirculatie zal toenemen.  Als je de massage nog eens speciaal afstemt op jouw metaal element meridianen (energiebanen van de longen en de dikke darm) die vooral op de armen lopen heb je dubbel effect. 

EEN DOOSJE MET MOOIE HERINNERINGEN

Een heel eenvoudige manier om tevredenheid te stimuleren en dus ook je metaal element meer in balans te brengen is een doosje met mooie herinneringen bijhouden.  Elke keer je iets leuks meemaakt gedurende het jaar schrijf je dat op een briefje en je stopt dat in een mooi doosje of potje.  Als de herfst aanbreekt herlees je al deze briefjes en herbeleef je deze mooie momenten.  Wedden dat je het jaar kan afsluiten met een zalig gevoel? 

SCHRIJVEN

Schrijven is helend.  Het werkt bevorderend om dingen (en personen, gevoelens, herinneringen) los te laten als je kan schrijven.  Je kan een brief schrijven aan een persoon en er vervolgens voor kiezen hem al dan niet te versturen, voor te lezen, te verbranden, …. Jij hebt jouw gevoelens kunnen uiten en daar gaat het om. 

CULTIVEER BLIJDSCHAP

Vreugde neutraliseert verdriet.  Het is niet de bedoeling dat je je verdriet ontloopt maar het is wel fijn om vreugde te cultiveren om balans te brengen.  Hoe doe je dat?  Je kan denken aan vrolijke mensen, grappige filmpjes bekijken, denken aan leuke herinneringen, iets doen dat je vreugde schenkt, ….

MEDITEER OF DOE ADEMOEFENINGEN

Als je kan mediteren , vergroot je je lichaamsbewustzijn en dat werkt goed voor het balanceren van alle 5 de natuurelementen.  Ook ademhalingsoefeningen (er bestaan er heel veel) werken heel goed voor het versterken van je longen en dus je metaal element.   Vergeet niet voordat je mediteert je intentie te zetten. 

DRAAG EEN AQUAMARIJN BIJ JE

Deze edelsteen versterkt je long energie. 

Jouw metaal element verzorging

Wij bieden gelaats en lichaamsverzorgingen aan die jouw metaal element in balans brengen.  De andere natuurelementen trouwens ook.  Alles wordt uitgevoerd met de natuurlijke producten van phyto 5.  We hebben verzorgingen van 1u tot 2u en een seizoensarrangement van 3u.  We werken met serums, witte klei en crèmes aangepast aan jouw element metaal.  Zo kom je weer helemaal in balans. 

Metaal is ook het element bij uitstek om een verjongende kuur te starten bij ekilibre.  Door de metaal element verzorgingen voer je alles af wat jou niet meer dient en bereid je jouw huid voor op de andere element verzorgingen.  Onze happy skin gelaatsverzorging doen we altijd met de metaal element producten. 

Naar de pagina happy skin gelaatsverzorging

Naar de pagina gelaatsverzorging

Naar de pagina Seizoensarrangement

Review van Lies over een metaal gelaatsverzorging

“Puur natuur is mijn motto. Make-up en gelaatsverzorging is niets voor mij, zo dacht ik. 

Tot een vriendin en ikzelf besloten elkaar opdrachten te geven om ons zichtbaar in onze kracht te zetten. En ja, ik kreeg dus de opdracht om een gelaatsverzorging te laten doen. Ik koos voor Els en haar natuurlijke producten. 

Na een ontvangst met thee, mocht ik me op een massagetafel leggen. Een lekker warm dekentje over me heen, een band in mijn haar en ik was er helemaal klaar voor om het onbekende in ontvangst te nemen.

En… ik heb er van genoten! Vooral de warme doeken en het witte kleimasker deden heel veel deugd in mijn gelaat. En het resultaat was een zacht velleke 🙂

Els gaf me op de koop toe een deugddoende hoofdmassage met haar zachte handen!

Ik moet dus mijn visie bijstellen: me zo nu en dan eens laten verwennen met natuurlijke producten mag ook eens!”