Het element water

Het element water in balans

Wanneer begint er een water element periode?

Begin November start volgens de chinese kalender een water – periode. 

Waar staat het water element voor?

Het water element staat voor rust en stilte.  De natuur komt in een winterslaap terecht.  Vele dieren gaan ook écht in winterslaap en planten en bomen trekken hun sappen en energie naar binnen, naar hun kern, waar ze wachten op de nieuwe lente.  Volgens de oosterse leer is de winterperiode een goede tijd om ook meer te rusten en tot onszelf te komen.  Na een energieke zomer & het loslaten van wat ons niet meer dient in de herfst, is het nu tijd om te rusten, tot inkeer te komen en te herbronnen.

Hoe herken je een water type?

Als je van nature een water – type bent zal je je vast herkennen in de volgende beschrijving: water types zijn gevoelig en dromerig, zeer sociaal, ze luisteren graag naar anderen.  Relaties zijn uiterst belangrijk en ze houden van rust in hun leven.  Je vindt ze vaak terug in beroepen waarbij mensen helpen en sociale contacten centraal staat.  Wanneer ze uit evenwicht zijn kunnen ze onsamenhangend worden en hun realiteitszin verliezen.  Verdere typische water – eigenschappen zijn:  grote gevoeligheid voor sferen en invloeden van de omgeving, rijke innerlijke wereld met fantasie-volle dromerigheden , beïnvloedbaar, zoekt het wezen der dingen, geeft zichzelf niet snel bloot, wordt snel geraakt door anderen en wat er zich in de wereld afspeelt.  Nerveus type, ineengekrompen, slank of zelfs mager, gevoelig voor kou.

Wat zijn bijkomende eigenschappen van het water element?

De wilskracht die het water schenkt is een kracht die borg staat voor overleven.  Op lichamelijk vlak manifesteert deze kracht zich in potentie, libido en voortplantingsorganen.  Het is een kracht die zorgt voor onverstoorbaarheid en helderheid, uithoudingsvermogen, doorzetting.  Deze wilskracht van het water lijkt aan de oppervlakte zacht maar is onbuigzaam en stevig.  De organen die horen bij het water element zijn blaas en nieren.  Een persoon met een zwakke nier energie zal snel opgeven en zich terugtrekken.  Een sterke nierenergie heeft wilskracht, dynamisme en uithoudingsvermogen.  

Wat zijn de lichamelijke kenmerken van een water element type?

Esthetische problemen van het gezicht die horen bij het water element zijn: neigt naar snelle verslapping van de weefsels en dat leidt tot rimpels en een sterk vochtverlies, in het algemeen kringen of wallen onder de ogen.  Reflexzones van het gezicht: het hele gebied rond de ogen (kringen) en bij de haarwortels met grote productie van huidschilfers. Op de kin: hormonale onevenwichten weerspiegelen zich hier.

Hoe herken je of je water element in balans is?

Waterbalans uit zich in het handhaven van een ferme wil, inlevingsvermogen en betrokkenheid bij de ander.  Men raakt niet snel ontmoedigd bij tegenslag.  Men handelt vanuit de eigen innerlijke kracht en zelfvertrouwen en niet acterend vanuit compensering en angst.  Men behoudt wat goed is en laat los wat overbodig is.  Als het water element in jouw leven in evenwicht is handel je wijs en besluitvaardig.  en zoek je naar de bron van dingen.

Hoe kan je balans brengen in je water element?

Enkele sleutels om je water-element in evenwicht te brengen of houden zijn: Het loslaten van je angsten, doorzettingsvermogen en wilskracht, zachtheid voor jezelf, geloven in zichzelf.

Een zeer goede yoga houding om je blaas – en nier-energie te versterken is de volgende:

Ga rechtop zitten. Strek je benen naar voor, ontspan je knieën en laat je voeten opzij vallen.  Ga echt plat op je billen zitten.  Als je daar moeite mee hebt, doe deze oefening dan op de rand van een kussen.   Adem in en strek je armen omhoog met de handpalmen naar buiten.  Buig vanuit je heupen voorover.  Strek je rug en je borstkas en adem uit.  Reik met je handen naar je voeten toe, maar pak je benen niet vast.  Blijf vooroverzitten en adem rustig door.  Ontspan je rug, nek, schouders, armen en benen.  Blijf even zo zitten.

En tenslotte: gemberthee en warme gembercompressen werken ook zeer goed bij een zwakke nierenergie.  De water – element producten vind je hier in onze webshop.

In ons seizoensarrangement word je water element in balans gebracht met massage, verzorging, kleipakking ea verwennerijen.  Klik hier voor meer info.

We wensen iedereen een liefdevolle winter/water periode toe.  Liefde is en blijft de sleutel om onze angsten te overwinnen en dat is wat we in de winter het meest nodig hebben.

Klik hier om naar de blog van het hout element te gaan.

Klik hier om naar de blog van het vuur element te gaan.

Klik hier om naar de blog van het aarde element te gaan.

Klik hier om naar de blog van het metaal element te gaan.

Klik hier om naar de blog van de 5 elementen te gaan.

Els Vijverman, Ekilibre